Zdravie

Tri šokujúce fakty ohľadom bujónu ktoré ste pravdepodobne nevedeli

Maggi ochuťovadlá, bujóny… je to pravdepodobne ingrediencia číslo jedna ingrediencia pri varení polievky, používaná generáciami ako pomocník vo varení a dochuťovaní jedla. 

Ľudia ktorí varia a používajú to, si asi svoj život a obed nevedia bez toho predstaviť. Takmer každý s tým vyrastal, jedol polievky ktoré to obsahovali, a to všetko po celý svoj život. Nič sa nám nestalo, tak prečo priniesť takúto novinku? 

 

Je to naozaj niečo zlé? 

Prečo to nafukovať, stojí to za to?

Spoločnosť Maggi produkuje rôzne druhy produktov, no sú to najmä ochuťovadlá. Je to ingrediencia ktorá dodáva aj tomu najfádnejšiemu jedlu bohatú chuť, o tom niet pochýb. No vedeli ste čo všetko tieto kocky a tekuté ochuťovadlá obsahujú?

  • Jódová soľ
  • cukor
  • zlepšovač chuti (glutaman sodný, dinatrium inozinát, dinatrium guanilat)
  • kukuričný škrob
  • rastlinný tuk (palmový)
  • hydrolyzované sójové bôby
  • voda

 

  • farbivá (amoniak karamelu)
  • cibuľa
  • železitý pyrofosfát
  • emulgátor (sójový lecitín)
  • extrakty z korenia (biela paprika, čili, klinček)
  • ochuťovadlá
  • výťažok z kvasníc

 

Čo je to jódová soľ?

Je to soľ zmiešaná s troškou jódu. Trávenie jódu zabraňuje nedostatku jódu, čo postihuje asi 2 miliardy po celom svete. Všetko čo nám treba je troška jódu v našej strave, a existuje pár zdrojov a riešení ako to vyriešiť. Nemôžete sa predávkovať z jódu, takže netreba sa obávať.

A potom tu je soľ. Je to 99% chlorid sodný, to zvyšné percento sú rôzne chemikálie ktoré sú problém. Ferokyanid, mastenec, oxid kremičitý hlinitan. Všetky sú škodlivé pre ľudské telo. Poškodzujú tráviaci systém a postupne ho degenerujú.

Obsahuje kvantá emulgátorov

Hoci takzvané éčka sú démonizované verejnosťou, nie všetky sú zlé. V Európe sú tie najškodlivejšie zakázané, tie menej škodlivé sú povolené. Glutaman sodný, dinatrium inozinát, dinatrium guanilat sú práve tie škodlivé, a môžu spôsobovať migrénu, nespavosť, vyrážky, astmatické záchvaty, depresie, aritmie, artritídu, úzkosť, problémy s dutinami a hnačku.

Tieto emulgátory a mnoho iných nesmú byť vo výživách pre deti a novorodeniatka. Asi si vieme predstaviť prečo.

Stojí ten moment chuti za to?

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like