Dnes je veľmi populárne zaujímať sa o to, čo vlastne jeme. Zaujíma nás zloženie potravín, ktoré vkladáme do košíka. Študujeme na obaloch všetky informácie, ktoré nám výrobca ponúka. Polovici možno ani nerozumieme a druhej polovici nedôverujeme. Či už máme, alebo nemáme naštudovanie, vydesí nás termín palmový olej.
Ak sa rozhodnete pre domáce maslo podľa nášho receptu, strašiaka menom palmový olej sa nemusíte obávať. Počítajte s tým, že z 1 litra kvalitnej smotany získate približne 700 g masla.
Ingrediencie
Zhruba 1 liter smotany na šľahanie, najlepšie 35%
Postup
1) Do hlbokej misy si nalejeme všetku smotanu. A začneme šľahať. Môžete metličkou, alebo elektrickým šľahačom. Po chvíli vám vznikne šľahačka.
2) Keď nám vznikne šľahačka, prichádza na rad ponorný mixér. Opakovaným ponáraním mixéra sa Vám stále viac začne vylučovať cmar. To si môžete schovať a neskôr ho použiť napr. Na cesto na chlieb. Stále pokračujte v mixovaní.
3) Maslové hrudky, ktoré sa Vám tvoria, sú to, čo chceme. Až sa Vám bude maslo zdať dostatočne hutné, vyklopte ho a cmar zlejte.
4) Potom na doske hneťte pod prúdom studenej vody vzniknutej maslo. Zbavíte tak maslo zvyškov srvátky. Toto je najlepšie robiť do doby, než z masla vychádza číra voda.
5) Maslo si môžete tiež ľubovoľne dochutiť soľou, alebo bylinkami.
Zdieľajte skvelý recept na domáce maslo aj s vašimi priateľmi! Určite si ho tiež obľúbite