Obdobie chrípok a prechladnutí nemožno prekvapiť lepšie ako pravidelným príjmom vyšších dávok vitamínu C a ak ho má byť dostatočné množstvo, je vhodné siahnuť po chlpatom ovocí, ktoré pozná snáď každý.
Podľa názoru niektorých expertov na zdravú výživu patrí kiwi k najviac nedoceneným liečebným potravinám.
Všeobecne je známe, že obsahuje hlavne vitamín C, ale významný je aj obsah širokej škály antioxidantov a fytonutrientov, ktoré bojujú s rôznymi chorobami.
Napríklad v jogínskej nutričnej terapii sa kiwi predpisuje ako pomoc v boji s rakovinou a srdcovými ochoreniami.
čo je kiwi?
Je to ovocie popínavých drevín rodu aktinídia, pochádzajúcich z Číny. Plody sa veľkosťou a tvarom podobajú slepačím vajciam, šupka je hnedá a chlpatá, dužina je zvyčajne zelenej farby.
Stromčeky a kríky kiwi bohato plodia a z jedného stromčeka možno zožať až 200 kg plodov. Z pôvodnej domoviny v Číne sa pestovanie kiwi rozšírilo do Japonska a neskôr na Nový Zéland, ktorý je dnes najväčším vývozcom tohto ovocia.
V Európe sa kiwi darí hlavne v Taliansku. Odolné odrody sa ujali aj na Slovensku a preto vzrástla obľuba pestovania kiwi aj na slovenských záhradách.
Význam kiwi pre naše zdravie
Kiwi je právom považované za nutrične najkoncentrovanejšej ovocie zo všetkých. Za ním sa v hodnotení umiestnila papája, ďalej mango a pomaranč. Kiwi má najvyšší obsah vitamínu C a tiež je dobrým zdrojom horčíka a vlákniny.
Štúdie preukázali schopnosť kiwi chrániť ľudský organizmus pred bunkovým poškodením a stimulovať bunkovú obnovu v prípade už vzniknutého poškodenia.
Ďalším zistením je, že kiwi podporuje zdravie srdca, pretože riedi krv, a to bez vedľajších účinkov aspirínu, ktorý niektorí ľudia pre tieto účely denne užívajú.
Aspirín môže pri pravidelnom užívaní spôsobovať drobné prasklinky v črevnej stene. Tieto príznaky boli u kivi úplne vylúčené.
konzumácia kiwi
Ak sa konzumuje v čerstvom stave, je prospešný najmä bohatý obsah vitamínu C, ktorý má preukázateľný pozitívny účinok pri ochrane pred respiračnými symptómami spojenými s astmou a pomáha zmierniť piskot u detí.
Medzi ostatným ovocím nemá kivi čo do obsahu vitamínu C konkurenciu.
Kiwi je tiež vynikajúcou prísadou do čerstvých ovocných štiav. Ak sa odšťaví aj so šupkou a semienkami, získate aj zdraviu prospešné enzýmy.
Vynikajúce sú tiež džemy vyrobené z kiwi, alebo marhuľové a iné džemy, v ktorých je výrazný podiel kiwi.
Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!