Zdravie

Pravdy a mýty o škrobe v potravinách: Existuje aj taký, z ktorého sa nepriberá?

Zemiakové výrobky, sušienky, cukrovinky, ale aj detská výživa a káva! Zväčša tie najobľúbenejšie pochúťky nás zrejme ohrozujú najviac. O tomto nebezpečenstve dokonca hovoria už aj odborníci. O čo presne ide? 

Nie je škrob ako škrob a mnohí z nás sa ho boja. Ale existuje škrob, ktorý má dobrý účinok na náš organizmus a nemusíme z neho pribrať – tzv. rezistentný.

Ak používame ako palivo pre naše telo škroby namiesto ovocia, naše telo musí spotrebovať na trávenie viac energie. Škroby sú polysacharidy, a preto telo musí vynaložiť energiu najskôr na ich rozklad na monosacharidy a až potom energiu z nich môže využiť. Základnou zložkou ovocia sú už hlavne jednoduché cukry, ktoré organizmus v podstate nepotrebuje tráviť a to nám šetrí energiu, ktorá by sa inak použila na trávenie. To je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia cítia tak ľahko po ovocí a tak ťažko po jedle z fazule alebo chleba.

A aké má vlastnosti škrob?

Je to vlastne nestráviteľný, nerozpustný škrob (vláknina), ktorý prejde črevami bez toho, aby si z neho telo niečo vzalo. Čím viac je zastúpený v plodine, ktorú jeme, tým sa horšie vstrebáva akýkoľvek cukor a jeho hladina po jedle tak nestúpa. Toto je jediný jeho zdravotne prospešný účinok.

Konzumácia rezistentného škrobu

Rovnako ako iné prebiotiká, aj tento škrob prechádza tráviacou sústavou až do hrubého čreva, kde stimuluje rast prospešných črevných baktérií. Okrem toho rezistentný škrob prispieva k fermentácii a produkcii mastných kyselín s krátkym reťazcom, ako napríklad butyrát. Načo je to dobré? Tieto mastné kyseliny znižujú pH v črevách a to pôsobí proti patogénom a škodlivým baktériám. Butyrát je dôležitým zdrojom energie pre bunky, ktoré tvoria výstelku hrubého čreva.

Už viac ako tri desaťročia sa rôzne výskumy venujú zdravotným prínosom rezistentného škrobu a výsledky sú skutočne veľmi zaujímavé. Je dokázané, že rezistentný škrob:

  • zvyšuje vstrebávanie minerálov ako kalcium a magnézium
  • znižuje absorbciu toxických a karcinogénnych látok
  • pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru, najmä bifidobaktérie
  • pomáha zvyšovať citlivosť na inzulín
  • znižuje hladinu glukózy v krvi
  • zvyšuje pociť sýtosti

Najviac, až 12% sa ho nachádza v ovsených vločkách. Ďalej ho nájdeme v strukovinách, zemiakoch, kukurici, ryži, banánoch, niektorých druhoch chleba i cestovinách.

Na to, aby sme zachovali v jedle rezistentný škrob, nemali by sme uvarené potraviny prihrievať. A čo sa dá, to nevarte vôbec, jedzte v surovom stave.

Niektoré potraviny obsahujú škroby spolu s bielkovinami

Škroby a bielkoviny sú veľmi nevhodnou kombináciou, pretože potrebujú veľmi odlišné enzýmy a prostredie pre trávenie. Škroby potrebujú ptyalín a zásadité prostredie, bielkoviny pepsín a kyslé tráviace prostredie. Obe jedlá nemôžu byť strávené naraz. Ak ich jeme spolu alebo hneď za sebou, zatiaľ čo sa trávia bielkoviny, škroby a cukry budú kvasiť. Pritom vznikajúce hnilobné zvyšky ovplyvnia ďalšie trávenie bielkoviny, ktoré preto nemôže byť ukončené a zvyšok bielkoviny tiež zhnije.

Náš tip:

Ak nám zostanú do druhého dňa uvarené zemiaky, ryža alebo cestoviny, mali by sme ich jesť studené, resp. ohriať len na úroveň izbovej teploty, pretože len tak dostaneme do tela dobrý škrob.

Pri diétach nemusíme z jedálnička vynechať cestoviny. Je však potrebné ich uvariť al dente pre zachovanie pozitívnych vlastností.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like