Sezóna zavárania je v plnom prúde, či už s domácou zeleninou zo záhrady alebo so zeleninou z trhu alebo zo supermarketu. Vynikajúci kapustovo mrkvový šalát, ktorý môžete podávať ku hlavnému jedlu ako prílohu alebo si dať rýchlu večeru bez zdĺhavého varenia.
Na základ potrebujeme:
1 hlávku kapusty,
3 väčšie mrkvy,
2 väčšie biele cibule,
2 lyžičky soli (prípadne viac, podľa chuti).
Na nálev budeme potrebovať:
1,5 l vody,
100 ml octu,
6 lyžíc kr. cukru,
1 lyžičku soli,
1/2 lyžičky čierneho mletého korenia,
1,5 lyžičky rasce (najlepšie drvenej),
6 (aj viac) bobkových lístkov.
POSTUP:
1.
Kapustu a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle a vo veľkej miske dôkladne premiešame. Pridáme cibuľu, ktorú sme nakrájali na tenké polmesiačiky, premiešame a vrch posypeme soľou. Necháme stáť minimálne 2 hodiny a celú masu ešte raz premiešame.
2.
Pripravíme si nálev. Nálev si môžete pripraviť podľa svojej chuti. Môžete pridať viac octu, ak máte radi kyslejšie alebo viac cukru, ak máte radi sladšiu kapustu. Je to na vás. Vodu prevaríme, pridáme ocot, cukor a soľ. Keď voda vrie, cukor a soľ sa rozpustila, pridáme rascu, mleté čierne korenie, bobkový list a varíme cca 2 minúty. Hrniec odstavíme a nálev necháme mierne vychladnúť.
3.
Keď kapustová hmota odstála, preložíme ju do hrnca bez vody, ktorú pustila – poriadne vyžmýkame v rukách. Zalejeme ju mierne teplým nálevom a takto pripravenú zeleninu s nálevou necháme stáť aj celú noc alebo aj celý deň.
4.
Po odstáti môžeme plniť do sklenených pohárov a nezabudnite do každého pohára vložiť aj samotný bobkový list z nálevu, dodá super chuť.
5.
Takto pripravený šalát vydrží v chladničke aj jeden mesiac. Podávame ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ako samotnú chuťovku.
Zdroj: Ledilana