Vedci zistili, že milióny ľudí sa ohrozujú v dôsledku nesprávnej prípravy ryže.
Nedávne experimenty ukázali, že najbežnejší spôsob varenia ryže je vo vriacej vode. To však nie je dostatočné na to, aby sa z nej odstránil arzén. Skutočnosť je taká, že sa v pôde hromadia desiatky priemyselných jedov a pesticídov obsahujúce aj arzén. Sú to najmä jeho jedy, ktoré sa dostávajú do koreňov rastlín prostredníctvom pôdy. Použitie tohto výrobku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky a rakoviny.
Ak chcete vedieť, ako sa meria hladina arzénu v ryži, profesor biologických vied Andy Mierg vykonal nasledujúci experiment. V televíznom programe BBC pripravil ryžu na tri rôzne spôsoby.
V prvom prípade bola ryža varená v pomere 2:1, ako to robí aj väčšina ľudí – až do úplného vyparenia vody.
Pri druhom pokuse použil až 5 dielov vody a 1 diel ryže. Keď sa zostatková voda vyliala a odmerali hladinu arzénu, vysvitlo, že hladina arzénu klesla o polovicu.
V treťom prípade bola ryža namočená vo vode celú noc a úroveň toxínov sa znížila o 80%.
Ponúkame vám spôsob, ako si bezpečne uvariť ryžu
- Namočte ryžu na noc do studenej vody.
- Opláchnite ju dovtedy, kým voda nebude priezračná.
- Varte v pomere: 1 diel ryže a 5 dielov vody a po uvarení vylejte prebytočnú kvapalinu.
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.
zdroj: adme.ru