Určite ste to už zažili aj vy, ste v reštaurácii, zachutí vám pokrm, nájdete si recept, pripravíte ho, ale už to nie je až tak dobré. Chyba nie je v ingredienciách, veď ste kúpili tie najlepšie. Tajomstvo spočíva v jednoduchých trikoch, ktoré používajú aj šéfkuchári.
Ponúkame 15 kulinárskych tipov s ktorými budete môcť variť aj v reštaurácii!
- Ak dávate do jedla surovú cibuľu, ponorte ju do ľadovej vody. Bude menej ostrá a nezanechá v ústach zápach.
- V prípade, že ste si kúpili príliš silnú kávu, ktorá má horkú chuť, nebojte sa. Pred varením do nej pridajte štipku soli a trochu škorice. Tento tip vám namieša kávu s jemnejšou chuťou a nebeskou vôňou.
- Ak si chystáte šalát zo šťavnatej zeleniny, osoľte si ho tesne pred podávaním. Týmto spôsobom nebudete mať namiesto šalátu polievku.
- Aby malo mäso jemnú textúru aj pri vyprážaní, nakrájané plátky mäsa a obaľte ich v kukuričnom škrobe a vaječnom bielku. Výsledok bude šťavnatý a ihneď sa vám roztopí v ústach.
- Na prípravu perfektného cesta na koláč nepotrebujete ani recept. Zmiešajte rovnaké množstvo múky a cukru a taktiež toľko vajec ako masla. Majte na pamäti, že sa nejedná o objem ingrediencií, ale o ich hmotnosť. Maximálny rozdiel v pomere vajec a masla môže byť 20%.
- Vždy pridávajte do cesta na pečenie trochu soli. Aj polovica čajovej lyžičky dokáže zlepšiť chuť ďalších prísad a korenín. Pokojne môžete použiť akýkoľvek druh soli.
- Pridajte do omáčky čajovú lyžičku arašidového masla alebo horčice pre výraznejšiu chuť a vôňu. Najlepšie je to v prípade, ak sa chystáte váš pokrm dusiť.
- Ak vás už unavuje smaženie vajíčok a nechce sa vám zapodievať volským okom, tu je riešenie. Rozbite si vajcia a dajte ich na panvicu alebo do malého hrnca. Namiesto oleja použite vodu a položte panvicu na plameň. Výsledok bude ten, že dostanete ideálne vajcia s tekutým žĺtkom.
- Do cesta na koláč pridajte trochu vodky. Po upečení dostanete chrumkavú navrstvenú kôrku. Nebojte sa, pri príprave sa alkohol vyparí, takže chuť koláča sa nepokazí. Namiesto vodky môžete použiť aj brandy alebo rum, aby bol váš koláč o niečo pikantnejší.
- Ak si radi pripravujete ľadový čaj s ovocím, pridajte do neho štipku sódy bikarbóny. Neutralizuje triesloviny v čaji.
- Pre perfektne upečené mäso ho pred prípravou vysušte utierkou. Následne ho osoľte a vložte na panvicu. Tá by mala byť dobre vyhriata a najlepšie sú tie z nerezovej ocele alebo liatinové.
- Do mletého mäsa na fašírky pridajte aj trochu strúhanky. Budú lepšie držať svoj tvar a chrumkať medzi zubami.
- Pres servírovaním jedla si vždy taniere zahrejte alebo schlaďte. Na to vám pomôže vaša rúra a chladnička. Jedlo si vďaka tomu udrží pôvodnú teplotu aj chuť.
- K zahusteniu chilli omáčky vám dopomôžu rozdrobené zemiakové lupienky, ak po ruke nemáte kukuričnú múku. Na prípravu takejto omáčky si najskôr zmiešajte múku (čipsy) s pivom a potom už len pridajte korenie.
- Dajte si do praženicu či omelety trochu kukuričného škrobu. Bude nadýchanejšia a jemnejšia. Okrem toho sa vyhnete jej spáleniu.
zdroj: takprosto.cc