BANÁN – JEDNA Z NAJČASTEJŠIE POUŽÍVANÝCH OVOCÍ, KTORÉ SA KONZUMUJE V SUROVEJ PODOBE, V ŠALÁTOCH, DEZERTOCH A V NIEKTORÝCH KRAJINÁCH AJ AKO PRÍLOHA. TO, AKO ICH ZUŽITKOVAŤ VÁM URČITE NEMUSÍME VYSVETĽOVAŤ.
Ale nebolo by na škodu prezradiť, ako sa zbierajú, sušia, triedia a vyvážajú do obchodov po celom svete. Mnohí z nás si v detstve predstavovali a kreslili banány, ktoré rástli na palmách. Pravda má však trochu prízemnejší charakter. Banány rastú na plantážach a najvhodnejšou krajinou na ich pestovanie je Costa Rica.
Je to jedinečné miesto so skvelými klimatickými podmienkami na pestovanie. Na to, aby mali svoj charakteristický tvar a dozreli, potrebujú 12-13 týždňov. Po uplynutí tento doby sa banány merajú a kontroluje sa ich stupeň zrelosti. Nezbierajú sa úplne zrelé, pretože počas dodávky do vzdialených krajín by zhnili.
Medzi banánovníkmi sa nachádzajú penová guma, aby ich ochraňovala pred poškvrnením a iným poškodením. Takto sa dostanú do fabrík a na ovocie, ktoré spĺňa všetky štandardy nalepia nálepky.
Potom idú banány do rúk pracovníkov, kde z kríkov odrežú po 5-7 banánov. Zamestnanci v tomto odvetví musia pracovať 10-12 hodín denne.
Následne sa banány odvážia, ošetria špeciálnou látkou (biele škvrny na žltom plode) a umiestnia sa do kartónových krabíc s otvormi v súlade s medzinárodnými normami. Ak sú banány správne zabalené, do jednej krabice sa zmestí aj 40 strapcov.
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.
zdroj: videoboom.cc