Super jednoduchý recept od slávneho šéfkuchára. Keď ho vyskúšate raz, iné už robiť určite nebudete! 🙂
Potrebujeme:
1 kg hladkej chlebovej múky T650
1 lyžička morskej soli
14 g sušeného droždia
1 lyžicu kryštálového cukru
4 lyžice extra virgin olivového oleja
650 ml vlažnej vody
Postup:
Múku preosejeme, spojíme so soľou a preložíme na čistú pracovnú dosku. V múke vytvoríme jamku.
V miske zmiešame droždie s cukrom, olivovým olejom a vodou. Počkáme niekoľko minút, kým vyjde kvások a potom ho vlejeme do jamky v múke. Vidličkou postupne vmiešame múku zo strán do kvapaliny a začnete vypracovávať cesto – čistými pomúčenými rukami. Miesime, kým nezískame hladké a pružné cesto.
Cesto preložíme do nádoby vysypanej múkou a ešte zvrchu poprášime múkou. Prikryjeme vlhkou handričkou a približne hodinu necháme odpočívať na teplom mieste v byte. Cesto by malo svoj objem zdvojnásobiť .
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime v rukách – aby sme z neho vytlačili vzduch.
Môžeme použiť okamžite, alebo zabaliť do fólie a uložiť do chladničky či zamraziť. Cesto rozdelíme na menšie bochníčky, z ktorých budeme pripravovať jednotlivé pizze. Po tom, ako cesto rozvaľkáme, necháme ho ešte 15-20 minút odpočívať (zatiaľ môžeme predhriať rúru).
zdroj: jamieoliver