Pripravte sa na niečo obrovské, pretože tento recept vás prekvapí svojou eleganciou a jednoduchosťou. „Chillin.sk“ sme pre vás pripravili lahodnú tortu suflé, ktorá je vhodná pre slávnostný dezert.
Sladené suflé sa objavilo v 20. storočí s príchodom želatíny, takže jeho technológia prípravy je pomerne mladá, ale veľmi jednoduchá. Vaša chladnička zmení smotanovo – tvarohový krém so želatínou v hotové jedlo za niekoľko hodín.
Pohodlie je v tom, že do nej môžeme dať akékoľvek plody: citrusové, exotické kiwi a ananás, jahody a sušienky. Ak vás neoslovila táto plnka, tak môžete použiť kombináciu višní a čokoládových sušienok.
Ingrediencie
Tvaroh | 250 g | Sladká smotana | 200 g |
Cukor | 100 g | Prášok do pečenia | 1 čaj. L. |
Práškový cukor | 100 g | Pšeničná múka | 80 g |
Voda | 40 ml | Želatína | 20 g |
Kakaový prášok | 4 čaj. L. | Slnečnicový olej | 2 pol. L. |
Vajce | 1 ks | Višňový kompót | 250 g |
Kyslá smotana | 100 ml |
Príprava
- Pripravíme si cesto na sušienky. Vyšľaháme vajce a cukor do nadýchanej masy. Pridáme slnečnicový olej a kyslú smotanu. Znova šľaháme.
- Zmiešajte múku s kakaom a práškom do pečenia a potom po malých častiach pridávame do vyšľahanej masy a do hladka vymiešame.
- Vymastite formu a vylejte do nej masu tak, aby jej hrúbka nepresahovala 3 cm. Vložte formu do predhriatej rúry na 190 ⁰C a pečte 15 – 20 minút. Nechajte vychladnúť.
- Namočte želatínu do vody na 15 – 20 minút.
- Pripravíme si krém. Cez sitko pretlačte tvaroh, pridajte sladkú smotanu, práškový cukor a vanilku. Dôkladne vymiešajte, najlepšie mixérom.
- Želatínu napučanú vo vodnom kúpeli pridajte do krému.
- Narežte sušienky na štvorce 2 x 2 cm, vylejte sirup z višňového kompótu a višne dajte do misky.
- Formu obložte potravinovou fóliou – dno i boky. Na dno nalejte niekoľko lyžíc krému. N krém položte tretinu sušienok a tretinu višní a znovu nalejte krém. Zopakujte tento postup ešte dvakrát a všetko zalejte zvyšným krémom. Vyrovnajte povrch torty.
- Tortu zakryte fóliou a vložte do chladničky na dobu 5 – 6 hodín, aby dobre vychladol.
Želé torta so sušienkami má mnoho variantov, ale väčšina gazdiniek dáva prednosť torte s ovocím na smotanovom želé. Skúste použiť namiesto vody šťavu z čerešní alebo z ananásu, aby želatína mala lepšiu chuť. Uložte si recept, aby sa vám nestratil.