Koláčiky z mäkučkého a nadýchaného cesta si zamilujte na prvá zahryznutie. Okrem koláčikov však môžete z tohoto cesta pripraviť napríklad lahodný závin, alebo klasický koláč s ľubovolnou plnkou.
Potrebujeme:
½ šálky kryštálového cukru
½ šálky oleja
1 a 1/5 šálky vody
¼ bal. sušeného droždia
3 a 1/2 šálky hladkej múky
Štipka prášku do pečiva
Náplň (tvaroh s hrozienkami, ovocie, marmeláda, kyslá smotana, ale aj slaná náplň ako šunka, syr, či iné suroviny..)
Postup:
V miske zmiešame teplú vodu s cukrom a olejom. Droždie zmiešame s múkou, práškom do pečiva a túto zmes vmiešame do vychladnutej kvapalnej zmesi. Miešame, kým nám nevznikne jednoliate cesto bez hrudiek.
Cesto vložíme do misky a uložíme na minimálne 2 hodiny do chladničky. Cesto je potrebné vybrať z chladu 30 minút predtým, ako s ním budeme pracovať.
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu alebo štvorca a vykrajujeme z neho tvary, ktoré budeme plniť náplňou. Môžeme robiť klasické rolky, rožteky alebo šatôčky (viď video).
Koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčikov nebude zlatistý.
zdroj: m.ok.ru