Ak je varenie a podávanie jedla možné označiť ako umenie, potom je ťažké priradiť cenu alebo hodnotu akémukoľvek pokrmu, založenému čisto na použitých prísadách. Zdá sa byť bizarné, že určitá položka v ponuke luxusného hotela, ktorému predsedá šéfkuchár celebrít, je tak nehorázne cenená.
Vybrali sme 13 najvyhľadávanejších ingrediencií, ktoré boli popularizované kuchármi celebrít v priebehu rokov.
Aj keď nepredpokladáme, že ste vyskúšali všetky z nich, určite vám mnohé z nich nie sú cudzie a veríme, že minimálne jednu potravinu z nich ste už vyskúšali. Hodnota jedla bude udávaná v eurách za kilogram.
#13. Biela hľuzovka
Vysoká cena týchto hub je daná hlavne tým, že sa nedajú komerčne pestovať a rastú pod zemou, čím je ich zber náročnejší. Na ich hľadanie sa používajú špeciálne vycvičení psi alebo dokonca prasatá, ktoré ich svojim citlivým čuchom dokážu nájsť.
Cena: 2000€/kilogram
#12. Šafrán
Zaradenie tohto korenia do zoznamu najdrahších potravín asi neprekvapí nikoho. Vysoká cena šafránu je spôsobená tým, že sa musí spracovávať ručne a zbierajú sa iba blizny zo šafránových kvetov. V každom kvete sa nachádzajújú iba tri blizny.
Cena: 1000 až 10000€/kilogram (v závislosti na produkcii, kvalite a odrode)
#11. Vanilka
Vanilka je druhým najvyhľadávanejším korením na svete. Vanilkové kvety kvitnú na pár hodín raz za rok, čo ponecháva veľmi malý čas na prirodzené opeľovanie. Vanilkové struky sa musia kvasiť a starnúť dva roky pred tým, ako uvoľnia svoju výraznú arómu a chuť. Vanilkové orchidey musia byť pestované ručne a rastú len v určitých oblastiach, čo im pridáva na nadmernej cenovej hodnote.
Cena: cca 4000 – 4500€/kilogram
#10. Kopi Luwak
Táto káva je u nás známa tiež ako cibetková káva. Kopi Luwak sa produkuje predovšetkým v Indonézii, na Filipínach a v Južnej Indii. Je považovaná za najdrahšiu kávu na svete. Známa je svojou metódou spracovania, pri ktorom cibetka – malá kunovitá šelma prehltne kávový bôb a z jej trusu sa následne vyberú zrna, ktoré sa spracujú na kávu.
Cena: 230 až 1200€/kilogram
#9. Čierna hľuzovka alebo hľuzovka melanosporum
Čierna hľuzovka sa nachádza v regióne Périgord vo Francúzsku. Rastie s lieskovým a dubovým stromom. Je umiestnená na druhom mieste v cene za bielym hľuzovcom. Používajú sa na zvýšenie chuti jedla, pretože na rozdiel od bielych hľuzoviek sa aróma a chuť čiernej hľuzovky zhoršuje pri zahrievaní.
Cena: cca 1000€/kilogram
#8. Aceto Balsamico Tradizionale – Balsamikový ocot
Pravý balsamikový ocot je vyrobený z bieleho hrozna Trebbiano, ktoré je varené až do múky, ktorá sa potom umiestni do suda a umožní vode uniknúť v časovom období 12 až 25 rokov. Predĺžené odparovanie a koncentrácia vyžaduje veľké množstvo hrozna.
Cena: 100 ml fľaša tohto sladkého, tmavého, silného sirupu stojí približne 140€
#7. Lastovičie hniezdo
Ako naznačuje názov, táto zložka bola pôvodne nájdená v jaskyniach v krajinách juhovýchodnej Ázie. Hniezda sú vyrobené slizom mužského lastoviča. Tieto hniezda sa rozpustia v bujóne, aby sa získala želatínovú štruktúru. Trvá až dva mesiace, kým vták postaví svoje hniezdo. Tieto hniezda musia byť upratané z ťažko prístupných jaskýň alebo z vlastných budov pre vtáky.
Cena: Cca 1900€/kilogram
#6. Wagyu steak
Za vysokou cenou tohto steaku sa skrýva práve starostlivosť o japonských plemenných býkov. Tie majú pohodu a to takú, že by ste im možno závideli aj vy (až do momentu zabitia samozrejme). Aby býci mali mäso čo najchutnejšie, tak dostávajú pravidelné masáže, v stajniach im hrá príjemná klasická hudba a na pitie majú k dispozícii dokonca aj pivo. To má za následok, že steak má krásne mramorovanie a neuveriteľnú maslovú konzistenciu.
Cena: 400€/kilogram
#5. Huba Matsutake
Huba Matsuke sa nachádza v krajinách ako Kanada, Japonsko, Fínsko, Švédsko, Kórea a Čína. Tieto huby sa nachádzajú skryté pod padlými listami lesa, čo je veľmi ťažké nájsť. Huba má silnú korenistú vôňu a chuť je to, čo ňou robí takou lákavou.
Cena: Cca 1800€/kilogram
#4. Losí syr
Jedným z najdrahších syrov je syr z losa, ktorý vyrábajú vo Švédsku. Syr má bielu farbu a konzistenciou pripomína grécky syr Feta. Produkuje sa vo veľmi obmedzenom množstve, preto je jeho cena veľmi vysoká.
Cena: 1000€/kilogram
#3. Jedlé zlato
Jedlé zlato sa používa v dezertoch, svadobných špecialitách, kokteiloch a predjedlách, čisto na dekoratívne účely. Použité zlato je 23k a 24k a je dodávané vo vločkách, prášku a listoch, čo dáva jedlu veľmi krásny vzhľad.
Cena: 76 – 87€/gram!
#2. Biely kaviár
Tento cenný kaviár pochádza z albinotických jeseterov, ktorí žijú v Kaspickom mori. Cena kaviáru je tak vysoká, pretože populácia bielych jeseterov je veľmi malá a ich lov sa koná len sporadicky.
Cena: 8500€/kilogram
#1. Iberská šunka
Jamón Ibérico zo Španielska je najdrahšou šunkou na svete. Ošípané sú kŕmené žaluďmi a majú obrovský výbeh, na ktorom majú dostatok voľnosti.
Cena: 365€/kilogram