Na našich jedálenských stoloch sa pravidelne objavujú vyprážané, dusené, pečené zemiaky, zemiaková kaša alebo hranolky. Avšak dnes Vám povieme, ako uvariť na panvici v talianskom štýle neuveriteľne vynikajúce zemiaky so syrom. Hlavné zvýraznenie tohto pokrmu spočíva v kontraste medzi chrumkavou kôrkou a stredom hotového pokrmu, ktorý sa doslova topí v ústach.
ZEMIAKY SO SYROM NA PANVICI
Pred začatím receptu je niekoľko rád, ako si pripraviť zemiaky chrumkavé .
- Najlepšie je vybrať si zemiaky zo suchých najškrobovejších odrôd, ktoré sa ľahko varia. Tieto zemiaky majú zvyčajne svetlohnedú šupku a takmer bielu dužinu. Zároveň by mali byť na iné recepty odložené žltkasté, vlhké, husté zemiaky podobné vosku.
- Pred vyprážaním zemiakov je dôležité ich poriadne osušiť.
- Zemiaky dáme na panvicu, až keď je na panvici nahriaty olej.
- Na konci smaženia zemiaky osolíme, aby sa kúsky nezlepili.
Ingredience
- 800 g zemiakov
- 15-20 g parmezánu
- soľ (podľa chuti)
- 0,5 lyžičky paprika
- čierne korenie (podľa chuti)
- 0,5 lyžičky suchý cesnak
- petržlen alebo kôpor (podľa chuti)
- 0,5 lyžičky suchá bazalka
- 1 lyžička suchý tymián
PRÍPRAVA
Prvým krokom je očistenie zemiakov a nakrájanie na malé kocky.
Podľa vyššie uvedených pokynov kocky zemiakov osušte. K tomu môžete použiť papierový alebo obyčajný uterák. Prípadne môžete nakrájané zemiaky jednoducho vložiť do cedníka a počkať, kým nezmizne všetka prebytočná tekutina. Po tom nalejte do panvice rastlinný olej. Mimochodom, odporúčame používať rastlinné , pretože sa preukázalo, že pri vyprážaní nevypúšťa škodlivé látky.
Vložte zemiaky na dobre rozohriatu panvicu. Smažte na dosť veľkom ohni bez zakrytia. Snažte sa zemiaky čo najmenej miešať, aby nestratili tvar.
Do hotových zemiakov so zlatou kôrkou pridáme soľ, korenie, papriku, sušený cesnak, tymian a bazalku. Všetko poriadne premiešajte.
Samozrejme, už v tejto fáze sa môžu zemiaky bezpečne podávať. Ale urobíme to ešte chutnejším. Za týmto účelom vložte zemiaky do pekáča a navrch ich potrite trochou parmezánu. To všetko vložíme na 5 minút do vyhriatej rúry. Ak je to žiaduce, posypte hotové jedlo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Hotové!