Chudnutie, Hlavné jedlá, Recepty

Pre všetkých, ktorí chcú schudnúť bez hladovania: Nahraďte múku touto lacnou surovinou a nebudete sa stačiť diviť, čo sa stane s vašim telom a zdravím.

Stačí malá zmena vo vašom jedálničku a podarí sa vám zhodiť kilogramy navyše, zlepší sa vám trávenie, upraví cholesterol, hladina cukru v krvi a zlepší celkové zdravie.

Stačí ich rozdrviť alebo nechať krátko napučať v teplej vode a máte perfektnú náhradu klasickej múky.

Čo dokážu ovsené vločky?

  • predchádzajú zápche
  • prospievajú zraku (obsahujú luteín)
  • na živiny najbohatšia obilnina
  • stimuluje metabolizmus (ideálna voľba na raňajky)
  • obsahujú vitamíny skupiny B, železo, vápnik a fosfor
  • optimalizujú činnosť tenkého čreva
  • zasýtia a energiu uvoľňujú postupne, pomôžu vám schudnúť zdravo
  • znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, posilňujú srdce a cievy
  • tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy
  • znižujú cholesterol
  • prevencia cukrovky, stabilizujú hladinu cukru v krvi
  • sú veľmi nápomocné ak beriete antibiotiká, najmä vďaka vitamínom skupiny B,
  • prevencia rakoviny tráviaceho traktu

Toto sú najlepšie recepty z ovsených vločiek:

10-minútové placky ako náhrada pečiva

Čo budeme potrebovať:

150 g ovsených vločiek
125 g kyslej smotany
3 vajcia
listy čerstvého zeleru
Soľ podľa chuti

Postup prípravy: Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.

Makovec z ovsených vločiek

7-minútový sypaný makový koláč: Bez cesta a bez múky, stačí len nasypať na plech a viac sa nemusíte o nič starať!

Čo budeme potrebovať:

1 hrnček mletých orechov
1 hrnček mletých ovsených vločiek
2 hrnčeky mletého maku
3 lyžice trstinového cukru
7 jabĺk nastrúhaných nahrubo
3 lyžice masla
formu na pečenie s priemerom 28 cm

Postup prípravy: Všetky sypké prísady zmiešame v miske. Plech na pečenie vymastíme maslom. Na spodok nasypeme tenkú vrstvu sypkej zmesi, pokračujeme vrstvou jabĺk, sypkou zmesou a jablkami – výsledný koláčik by mal byť z 5 vrstiev sypkej zmesi a 3 vrstiev jabĺk. Na vrch uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 45 minút. Vrch môžeme preliať čokoládovou polevou alebo pokvapkať medom.

Zdravé palacinky z ovsených vločiek

Z týchto palaciniek nepriberiete: Naučte sa výborné palacinky bez múky, pripravené za minútku!

Čo budeme potrebovať (na 4 ks):

150 g ovsených vločiek
2 bielky (môžete použiť aj celé vajcia, ja používam len bielky)
200 ml mlieka
med alebo iné sladidlá podľa chuti
štipku soli

Postup prípravy: Všetky prísady jednoducho vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto by malo mať takú konzistenciu, ako klasické cesto na palacinky. Podľa potreby teda môžete pridať vločky alebo mlieko.

Z cesta potom jednoducho dávkujeme na rozpálenú panvicu cesto tak, aby nám vznikli tenšie palacinky. Opražíme z oboch strán dozlatista a podávame s prílohou, akú máte radi!

Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete

Z týchto pagáčov nepriberiete: Naučte sa výborné syrové pagáče bez múky, pripravené za minútku!

Čo budeme potrebovať:

250 g tvarohu
3 vajcia
3 lyžice ovsenej múky (alebo vločiek mletých najemno)
3 lyžice ovsených vločiek
1 lyžičku soli
150 g syra s nižším obsahom tuku

Postup prípravy: Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme, kým syr nie je na povrchu zlatistý.

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

Čo budeme potrebovať:

3 šálky ovsených vločiek
3-4 lyžice medu
¾ šálky jablčného pyré
1 a ½ šálky mlieka
2 vajcia
2 lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
1 lyžičku mletej škorice
½ lyžičky soli
2 lyžičky sódy bikarbóny
olej alebo maslo na vymastenie formy na muffiny

Na posypanie:

čučoriedky
čokoládové hoblinky
semienka
orechy

Postup prípravy: Rúru nastavíme na 175 stupňov a formu na muffiny vymastíme maslom alebo olejom. V miske vyšľaháme med s vajíčkami. Potom do zmesi pridáme jablkové pyré, mlieko, vanilku, soľ a škoricu. Do zmesi postupne pridávame aj vmiešame ovsené vločky spolu s jedlou sódou. Dobre premiešame a necháme odpočívať 20 minút. Potom cesto navrstvíme do 3/4 každého otvoru na mufiiny a posypeme podľa chuti (orechy, čokoládou, čučoriedkami ..). Pečieme 30 minút, alebo kým povrch muffin nie je zlatistý.

Vynikajúci brokolicové karbonátky s ovsenými vločkami

Čo budeme potrebovať:

1 stredne veľkú brokolicu
2 vajcia
4 lyžice ovsených vločiek
2 lyžice celozrnnej strúhanky
1 lyžicu sezamových semienok
2 lyžice tekvicových semienok
2 lyžice slnečnicových semienok
1 zväzok petržlenu
Soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy: Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode (prípadne sparíme), aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia. Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajce, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie fašírok. Z cesta tvarujeme jednotlivé karbonátky, ktoré smažíme na olivovom oleji z oboch strán dozlatista. Prípadne môžete zvoliť i pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlata pri teplote 180-190 stupňov.

Karbonátky počas pečenia obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.

You Might Also Like