Uncategorized, Život

FFP2 ! Čím sa líšia od ostatných a aké triedy ochrany respirátorov všeobecne existujú? Odpovede sú v našom článku.

Podľa medializovaných informácií sa 19. januára nemecká kancelárka Angela Merkelová stretla s hlavami spolkových krajín, aby rokovali o ďalších opatreniach na boj proti koronavírusovej infekcii. Obyvatelia Nemecka boli okrem iného povinní nosiť respirátory FFP2 na verejných miestach. Čím sa líšia od ostatných a aké triedy ochrany respirátorov všeobecne existujú? Odpovede sú v našom článku.

TRIEDY OCHRANY RESPIRÁTOROV

Podľa GOST 12.4.294-2015 „Osobné ochranné prostriedky pre dýchacie orgány“ sú respirátory rozdelené do troch typov podľa triedy ochrany.

FFP1 – nízkoúčinné
filtračné anti-aerosólové masky triedy 1 zadržujú až 80% pevných a kvapalných častíc. Môžu byť použité na stavbách a na ochranu pred hrubým prachom. Musí sa meniť každé štyri hodiny.

FFP2 – priemerná účinnosť
Polomaska ​​triedy 2 zachováva až 94% častíc. Považujú sa za účinnú ochranu pred karcinogénnymi látkami strednej toxicity. Zachytávajte kvapalné aerosóly. Dá sa nosiť až 6 hodín.

FFP3 – vysokoúčinné polomasky
triedy 3 neprepúšťajú až 99% znečistenia ovzdušia. Môže byť použitý na ochranu pred rádioaktívnym prachom. Zostaňte účinné 6 až 8 hodín.

Označenie respirátora

EÚ a Rusko prijali podobnú klasifikáciu filtrov. A v Číne a USA je to podstatne iné. Preto sa respirátory rovnakého typu často dajú nájsť pod rôznym označením.

Takže ruské označenie FFP2 zodpovedá európskemu FFР2S (na zachytávanie aerosólov pevných častíc) a FFР2SL (na zachytávanie aerosólov pevných a kvapalných častíc).

V Spojených štátoch je ochranná známka N95 (KN95 v Číne). Tu N je ratingová trieda (bez oleja). A 95 je percento účinnosti ochrany.

Výhody a nevýhody respirátorov FFP2 / N95

    1. Je schopný filtrovať až 95% častíc s priemerom do 0,3 mikrónu. Vrátane jemného prachu, vodných kvapiek, tekutých aerosólov.
    2. Pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní nosenie respirátora výrazne znižuje vzdialenosť, na ktorú sú vydychované vírusové častice. Zároveň sa s tým respirátory s ventilom vyrovnávajú horšie ako tie, v ktorých nie sú.
    3. Dĺžka nosenia môže byť pri bežných jednorazových maskách 4 až 8 hodín, namiesto 2 až 3 hodín.
    4. Respirátory FFP2 sa osvedčili ako spoľahlivý prostriedok ochrany, keď ich používajú zdravotnícki pracovníci prichádzajúci do styku s pacientmi infikovanými COVID-19. Odporúča sa na ochranu pred koronavírusom americkými Centrami pre kontrolu a prevenciu chorôb .
    5. Medzi nevýhody patrí v prvom rade pomerne vysoká cena.
    6. Respirátory sú navrhnuté tak, aby čo najtesnejšie priliehali k tvári. Preto môže byť maska ​​pre dospelých pre dieťa zbytočná.
    7. Respirátor je hrubší ako lekárska maska, takže niektorí ľudia môžu mať nepríjemné pocity a dýchavičnosť.

Mali by sme prijať nemecké skúsenosti?

Denník Spiegel uvádza, že virológovia, s ktorými sa rozhovory uskutočnili jeho korešpondenti, sa zhodujú, že respirátory FFP2 poskytujú vyššiu úroveň ochrany ako bežné lekárske masky.

Napriek tomu sú takéto masky dosť drahé (2 – 7 eur), dokonca aj na pomery najbohatšej krajiny EÚ. Vláda Bavorska, kde je nosenie FFP2 povinné od 11. januára, pripravila opatrenia na poskytovanie finančnej pomoci jednotlivcom s nízkym príjmom. Toto by malo urobiť nákup masiek s vysokou ochranou cenovo dostupnejším.

Niektorí, napríklad nemecký virológ Jonas Schmidt-Shanasit, varujú, že inovácia nemusí byť dostatočne účinná. „Teoreticky sa odporúča prechod na profesionálnejšie masky. Bál by som sa ale jednoducho kopírovať bavorský model bez zváženia možných nevýhod.

Vo väčšine prípadov bude FFP2 neúčinný, ak sa nosí nesprávne: ľudia nakoniec dýchajú cez medzeru medzi respirátorom a ich tvárou, a nie cez špeciálne navrhnutý filter . “ Vedec zároveň považuje FFP2 za absolútne nevyhnutný na pracoviskách, kde nie je možné organizovať vysoko kvalitné vetranie.

Nosenie masiek je dôležitý, ale zďaleka nie jediný spôsob, ako chrániť seba a svojich blízkych pred infekciou COVID-19. Dodržujte osobnú hygienu, vyhýbajte sa preplneným miestam a v prípade urgentnej potreby návštevy dodržujte vzdialenosť najmenej 1,5 m. Zdravie a všetko dobré!

V článku a v ukážke sú použité fotografie z Getty Images.

You Might Also Like