Dovoľte nám položiť vám otázku – skladujete vajcia v chladničke? Ak znie vaša odpoveď áno, potom si položte druhú otázku – je potrebné vajíčka chladiť? Najväčšie riziko, ktoré vajcia so sebou prinášajú sú baktérie Salmonely.
Odborníci zistili, že vloženie salmonely do vajec je úspešnejšie u nechladených vajec ako u chladených. No mali by ste tiež vedieť, že mnohí odborníci si v skutočnosti myslia, že chladiť vajcia nie je naozaj nevyhnutné, pretože existuje mnoho iných prostriedkov ako sa salmonele vyhnúť, napríklad: hygiena, kontroly a podobne. V Európskych krajinách je mnoho kurčiat očkovaných proti salmonele, tým sa automaticky minimalizuje potreba chladenia.
Čo by ste mali teda robiť?
Ak sa k vám dostanú vajcia veľmi čerstvé od lokálneho dodávateľa, ktoré sú navyše veľmi chutné a bohaté na zdravé živiny – potom ich môžete skladovať pri izbovej teplote. Ale, ak si kúpite vajcia z miestnych supermarketov, potom by ste ich mali držať v chladničke. Je to preto, že ak sú vajíčka v supermarkete udržované v chlade, v prípade, že ich necháte pri izbovej teplote, vytvorí sa ideálne prostredie pre rast baktérií. Mali by ste tiež zahodiť vajce, ktoré má vôňu a vyhnite sa aj konzumácii vaječných škrupín.
Poznámka: Vždy si kupujte čerstvé vajcia zo spoľahlivého zdroja. Tieto vajíčka sú zdravé a obsahujú množstvo zdravých živín.