Aj tá najchutnejšia komerčná klobása je v najlepšom prípade iba polovica mäsa a bravčová masť. Bohužiaľ, druhá polovica kompozície spravidla obsahuje chemické prísady. S ich pomocou výrobcovia úspešne šetria svoje peniaze. Takže ak chcete vedieť, akú klobásu si dáte na svoj sendvič, pripravte si ju sami! Vyrovnať sa s tým vám pomôže osvedčený recept na domácu varenú klobásu!
RECEPT NA DOMÁCU VARENÚ KLOBÁSU
Napriek tomu, že klobása pripravená podľa tohto receptu neobsahuje bravčovú masť, ukazuje sa to dosť šťavnaté. Ale buďte pripravení: keď si doma vyrobíte takúto voňavú, pikantnú klobásu, navždy zabudnete na cestu za salámou v obchode.
ZLOŽENIE
- 1 polievková lyžica medu
- 0,5 lyžice mletého muškátového orieška
- 1 polievková lyžica sušeného alebo čerstvého cesnaku
- 2 lyžice mletej pikantnej papriky
- 1,5 kg hovädzieho mäsa
- 2 kg kuracích stehien
- 1 obal na výrobu klobás (hrúbka 60 mm)
- 75 g morskej soli
- 1 polievková lyžica sušeného kôpra
- nové korenie (podľa chuti)
- 1 polievková lyžica sušenej bazalky
- 350 ml vývaru
- 1 polievková lyžica mletého čierneho korenia
PRÍPRAVA
1.Najskôr si urobíme vývar. Za týmto účelom odstráňte kosti a kožu z kuracích stehien. Vložte pripravené mäso do hrnca, pridajte soľ a korenie. Naplňte všetko vodou a dajte nádobu na plameň. Hotový vývar ochlaďte, prefiltrujte a dajte na chladné miesto.
2.Hovädzie mäso rozdelíme na dve časti a jednu z nich pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s kuracou kožou. Zvyšné hovädzie a kuracie mäso nakrájame na malé kocky (asi 2×2).
3.Ďalej v hlbokej miske zmiešajte nasekané mäso a mleté mäso. Pridajte do nej med a všetko dobre premiešajte. V samostatnej malej miske spojíme všetky koreniny a soľ a potom ich zmiešame s mäsom. Teraz dôkladne miesime mleté mäso pre budúcu klobásu a neustále do hmoty pridávame studený vývar.
4.Začnime vytvárať klobásy. Za týmto účelom naplňte špeciálny obal na výrobu klobás mletým mäsom čo najtesnejšie. Súčasne by sa nemalo umožniť vstupu vzduchu do obalu. Ak sa však v jej vnútri stále vytvorí prázdna plocha, prepichnite toto miesto ihlou. Keď je obal plný, spojte dva konce silnými niťami. Klobásu zavesíme vo zvislej polohe na niekoľko hodín pri izbovej teplote.
5.Vyberte klobásu a povarte ju 1,5-2 hodiny. Hotové jedlo ochladíme v studenej vode a opäť zavesíme najmenej na 12 hodín, tentokrát však na chladnom mieste. Potom sme hotovú klobásu zabalili do papiera a vložili do chladničky.
Nákup klobásy neznámeho pôvodu v obchode je samozrejme oveľa ľahší ako vynaložiť úsilie a vyrobiť si dobrý produkt sami. Dôležitejšie je však kvalitné jedlo a zdravie , nie? Uložte si tento recept, aby ste potešili seba a svoju rodinu lahodnou prírodnou klobásou. Dobrú chuť!
2 552