Domáca knedľa patrí k veľmi obľúbeným prílohám a má svoje miesto v mnohých chutných pokrmoch všedných aj slávnostných. Prečo si však nepripraviť rýchlu knedľu len tak, napríklad aj do zásoby? Navyše, ide o skvelý tip, ako zužitkovať staršie pečivo. Knedľa chutí vynikajúco a na stole je raz-dva. Knedle môžete zužitkovať hneď, alebo zamraziť na neskôr.
Potrebujeme:
500 g staršieho pečiva nakrájaného na malé kocky
2 vajcia
3 ks cibule
Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
5 plátkov slaniny nakrájanej nadrobno
Soľ a korenie podľa chuti
Mlieko na zaliatie pečiva
Štipku muškátového orieška
Olej
Postup:
Pečivo polejeme trochou mlieka – stačí skutočne len trocha mlieka, podľa potreby budeme mlieko pridávať neskôr.
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kúsky slaniny a všetko spolu chvíľu opekáme na miernom plameni. Túto zmes zmiešame s nakrájaným pečivom.
Pridáme petržlenovoú vňať, rozmiešané vajíčka, dochutíme soľou, koreninami a vymiešame lepivú hmotu (podľa potreby pridávame mlieko, ak sa nám zmes zdá príliš suchá). Necháme odpočívať 15 minút.
Na varenie môžeme použiť potravinársku fóliu, plátno, alebo napríklad aj sáčky na tlačenku. Jednoducho do nich navrstvíme hmotu, pevne uviažeme na oboch koncoch a varíme vo vriacej vode približne 25 minút.
Môj typ: Knedle získajú skvelú chuť, ak ich varíte v plátne alebo utierke v polievke (ja varím v nedeľu v klasickom vývare a knedle sú skutočne vynikajúce) :-).
zdroj: extremesilver