Aviváž používa väčšina žien pre jej vlastnosti, ktoré sa odrazia na vypratých kúskoch oblečenia. Jemnosť, mäkkosť, jednoduchšie žehlenie. Pri aviváži ale vzniká aj množstvo lokálnych alergií, ktoré ľudí vedú k tomu, aby hľadali inú aviváž, investovali viac peňazí, prípadne ju prestali používať úplne.
Domáca aviváž je presne tá zlatá stredná cesta, ktorú všetky hľadáme. Pri aviváži je okrem vône, mäkkosti a hebkosti dôležité ešte niečo. Správna a kvalitná aviváž by mala v sebe obsahovať látku, ktorá pôsobí ako zmäkčovadlo na tkaniny. Jej úlohou je neutralizovať statickú energiu a naše oblečenie tak nadobudne dlhšiu životnosť.
Statická energia má na ľudskú pokožku veľmi negatívny vplyv. Okrem lokálnych alergií, ktoré môže spôsobovať a prejavujú sa svrbením a suchou kožou, spôsobuje aj bolesti hlavy a únavu. V bežnej drogérii možno dostanete na výber zo širokej škály výrobkov, málokedy však urobia viac úžitku, ako škody. Obsahujú totiž množstvo chemických látok a alergénov. Ak už nechcete chémiou otravovať seba a svoju rodinu, pripravte si vlastnú domácu aviváž, ktorá bude viac, než len voňavá.
Zloženie:
1 šálka sódy bikarbóny
750ml teplej vody
800ml octu alebo jablkového octu
20 kvapiek esenciálneho voňavého oleja, podľa vášho vlastného výberu
väčšia nádoba, v ktorej sa všetko zmieša
fľaša s obsahom cca 2 litre a vrchnákom, kde aviváž uskladníte
Príprava:
Do väčšej nádoby vlejte teplú vodu a hneď pridajte sódu bikarbónu a jablčný ocot. Pripravte si naozaj väčšiu nádobu, pretože ocot a jedlá sóda začnú výdatne peniť. Opatrne no dôkladne všetko spolu premiešajte a čakajte, kým pena nezačne klesať. Prelejte zmes do 2 litrovej fľaše a pridajte 20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja. Opäť opatrne, no dôkladne premiešajte.
Keď pena celkom zmizne, fľašu zatvorte a uskladnite na bežné miesto. Nedávajte však na príliš chladné miesta. Pri aplikácii počas prania pridávajte pol šálky aviváže, teda približne 100-120ml. Perte tak, ako ste prali doteraz, nemusíte dodržiavať žiadne špeciálne zásady.
zdroj: indexonline.hu