Okolo rozdielov medzi hnedou či bielou farbou vajíčok sa vedie už mnoho diskusií a polemík. Niektorí ľudia si myslia, že hnedé sú zdravšie a chutnejšie. Iní sa domnievajú, že biele sú určené na pečenie múčnikov a koláčov. Dnes si povieme, ako to teda je!
- Vajcia sú veľmi výživné
Obsahujú užitočné vitamíny, minerály a bielkoviny. Častá konzumácia vajec má pozitívny vplyv na kvalitu vlasov a na celkový stav organizmu. Jedno vajce obsahuje v priemere 80 kalórií.
- Cholesterol vo vajíčkach má len pozitívny vplyv na organizmus
Nachádza sa v žĺtku a je vyvážený lecitínom, čo je látka, ktorá pomáha spracovať tuk a cholesterol.
- Uvarené vajíčka sú prospešnejšie
V surových vajciach sa často nachádza škodlivá salmonela, no vďaka tepelnej úprave sa dokáže zničiť.
- Biele vajíčka sú menej užitočnejšie ako tie hnedé
Na rozdiel od populárneho mýtu, neexistuje v nich žiaden rozdiel. Ide len o to, aký druh sliepky ho znesie. Farba škrupiny závisí od farby nosnice. U jarabičích vajíčkach je ich farba hnedá a béžová, biele sliepky znášajú spomínané biele vajíčka.
- Domáce vajcia sú zdravšie ako tie z obchodu
Domáce by sa mali skladovať pri správnej teplote nie dlhšie ako 7 dní po znesení. Konzumné vajcia sa skladujú nanajvýš do 25 dní.
- Vajcia by nemali byť skladované pri potravinách so silným zápachom
V dôsledku pórovitej štruktúry škrupiny, dokážu vajcia veľmi ľahko pohlcovať pachy. Ak teda nechcete jesť omeletu s nezvyčajnou arómou, skladujte ich oddelene.
Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!
zdroj: takprosto.cc